top of page

MASKE CİLDİMİZE UYUM SAĞLADI MI?

Yüzümüzde bu kadar uzun süre boyunca ve bu kadar düzenli olarak maske takılmasına bağlı olarak, cilt ve vücut yapılarına bağlı bazı cilt hassasiyet durumları oluşmaktadır.


2019 yılının sonu gibi başlayan ve hala devam eden; yaşamımızı ve alışık olduğumuz düzeni tamamen değiştiren bir Covid-19 pandemisi içerisindeyiz. Daha önce sadece sağlık çalışanlarında ve takması zorunlu olan hastalık geçiren insanlarda gördüğümüz maskeler şu anda bizi bu virüsten koruyacak en önemli materyal olarak karşımıza çıkıyor. Sokakta, iş yerinde hatta evimizde bile taktığımız maskeler cildimizi yıpratıyor ya da cildimize herhangi bir olumsuz etki oluşturuyor mu? Evet ise, maskelerin cildimize bıraktığı olumsuz etkilerden kurtulabilir miyiz?


Öncelikli olarak Covid-19 pandemisinin başında koruyuculuğu şüpheli olsa da artık koruma etkisi kanıtlanan maske; hastalığın tedavisi ve aşısı bulunup maske takmamıza gerek kalmayacak güne kadar yüzümüzde olacak. Maskenin hastalık üzerindeki korumasını kabul edip; maskeyi vazgeçilmez bir sağlık ekipmanı olarak yüzümüzde kullandığımız sürede acaba deri ve cilt olarak bazı olumsuz etkileri var mı, var ise bunun etkilerinden nasıl kurtulmamız gerekir bunlardan bahsedelim.

Yüzümüzde bu kadar uzun süre boyunca ve bu kadar düzenli olarak maske takılmasına bağlı olarak, cilt ve vücut yapılarına bağlı bazı cilt hassasiyet durumları oluşmaktadır. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz:


• Ciltte kızarıklıklar • Cilt üstü küçük kırmızı döküntüler • Ciltte kuruma ve pullanmalar

• Ciltte aşırı yağlanma • Ciltte aşırı kuruma • Ciltte sivilce ve siyah nokta oluşumu


Cilt üzerinde bu ve buna benzer durumların oluşması, doğru kalite ve standartlarda üretilen maske kullanıldığı varsayılarak (ki bu çok önemli bir konu olsa da bu yazıda ciltten bahsettiğimiz için maske standart ve kalitesinden bahsetmeyeceğim) derinin uzun süre maske takılmasından; cildin yine kendini korumak için yaptığını söyleyebiliriz. Bu tip durumlar çok endişe edilecek, ciltte hasar veya iz bırakacak türden durumlar değildir. Fakat bu gibi durumlarda; cilde iyi gelecek, cildi yatıştırıp, normal renk, doku ve yağ seviyesine getirecek kozmesötik veya dermo kozmetik ürünler kullanılabilir.

Bunlara rağmen deride herhangi bir iyileşme olmayan, eski sağlıklı haline dönmeyen durumlar devam ediyorsa mutlaka bir deri hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.

Bu yazıda, maske kullanımına bağlı, sıralanan belirtileri hafifletip geçirecek bazı maddelerden ve etkilerinden bahsedeceğiz. Öncelikle maske kullanımı, cilt üzerinde sürtünmeye bağlı olarak alerjik ciltlerde ya da hassasiyet eğilimi olan ciltlerde, maskenin değdiği yerler üzerinde belirgin görüntü farklılığı, kızarıklık, kaşıntı, kuruma ya da yağlanma gibi oluşumlar yapabilir. Bu duruma bağlı olarak normal günlük yapılan cilt temizliği ve cilt nemlendiricileri daha önemli hale gelmektedir. Hassaslaşan deriye maske kullanılan dönemde içeriği, cildi yatıştırıcı maddeleri yüksek yoğunluklu maddeler içeren temizleyici ve nemlendiricilerle değiştirilebilir. Cildin temizlenmesi; daha sert soyucu kimyasal maddeler içeren karışımlı temizleyiciler yerine, daha yumuşak soyma yapan temizleyiciler tercih edilebilir. Ciltte kabuklanma oluşmuş ise ekstra yoğunluğu yüksek nemlendiriciler seçilerek kabuklanan dokunun dökülüp alttan daha nemli ve sağlıklı derinin oluşumu sağlanabilir. Ayrıca yine ciltte maske kullanımına bağlı olarak akne ve siyah noktaların artması cildin çok iyi temizlenmesinin gerekliğini göstermektedir. İyi temizlenmeyen cilt; maske takılmasıyla ciltteki iritasyonun dağılmasına sebep olacağından, deride çok belirgin olmayan iltihabın dahi ciltte artmasına, büyümesine ve cilt dokusunun bozulmasına sebep olacaktır. Bu durumları dikkate alarak içeriğinde olmasına dikkat etmemiz gereken nemlendirici ve hassas soyucu maddelerden bazılarını inceleyelim.



PANTENOL

B kompleks grubu vitaminlerden vitamin B5 olarak bilinen pantetonik asitin biyolojik olarak aktif alkol formudur. Birçok kozmesötik ve dermatolojik krem formülasyonlarına önemli ölçüde yer verilen pantenol cildi yatıştırma ve kızarıklığın önlenmesinde ve ciltte oluşabilecek enflamasyonun azaltılmasında yüksek tedavi sonucu oluşturan maddelerden birisidir. Ciltte maske kullanımına bağlı kızarıklık ve tahrişte uygun oranda hazırlanmış panthenollü krem sizin bu sorununuzu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.


ALLANTOIN

Allantoin Symphytum officinale kökünden ve yapraklarından elde edilen bir bileşiktir. Cildi uyararak deri yaralanmasına bağlı iyileşmelerde birçok dermo kozmetik formülasyonlara dahil edilmektedir. Etkili bir cilt koruyucudur. İyileştirici etkisinin yüksekliği, maske kullanımına bağlı cilt rahatsızlıklarında kullanılabilecek kremde tercih edilebilir.


SERAMİTLER

Derinin yapısını oluşturan lipidler; seramitler (%40), serbest yağ asitleri ve kolesterolden zengindir. Bu lipid yapısı derinin özellikle bariyer fonksiyonları açısından çok önemlidir. Lipid yapısının en önemli grubunu oluşturan seramitler epidermal bariyer hemeostazında kritik rol oynarlar. Yine maske kullanımına bağlı deride meydana gelen hasarda, deri bütünlüğünü korumada görevli seramit içeren kozmetik bileşen bir krem sizin kabuklanmaya bağlı cilt hasarınızı iyileştirerek derinin sağlam ve pürüzsüz çıkmasını destekleyecektir


LAVANTA YAĞI

(LAVANDULA ANGUSTIF)

O bitki uçucu yağlarının koruyucu etkisi, aromaterapide ve artık birçok medikal tedavide kullanılan önemli bir bileşendir. Doğru doz ve doğru bitkiden elde edilen lavanta uçucu yağı ciltte oluşabilecek alerjik reaksiyonların azaltılmasında etkilidir. Maskenin yarattığı artan alerjik durumun azaltılmasında, uygun formülasyondaki bir dermatolojik krem veya tonik etkin sonuç verecektir.


PHA’LAR GELİŞMİŞ HİDROKSİ ASİTLER

PHA, ciltte soyucu ve temizleyici olarak bilinen AHA (alfa hidroksi asit) lara oranla cildi daha az soyup cildin hassasiyetini arttırmadan temizler. Aynı zamanda derinin de etkili nemlenmesini sağlayan PHA lar ciltte kılcal da- marları yüzeye yakın olan rozase ve atopik ciltlerde bile rahat kullanılabilecek bir maddedir. Maske kullanımına bağlı hassas ciltlerin cilt temizliğinde rahatlıkla tercih edebilecekleri PHA, temizleyici ve cilt nemlendirici krem içeriğinde bulunması istenen önemli bir maddedir


Bu dönemde önceliğimiz; Covid-19 adlı virüse yakalanmadan, sağlıklı bir şekilde hayatımıza devam etmeye çalışırken; maskelerin bizi koruyan en önemli ekipman olduğunu unutmamak. En hassas cilt bile doğru tedavi ile maskeye sorunsuz uyum sağlayabilir.


KAYNAK

1. Procedures in Cosmetic Dermato- logy Series: Cosmeceuticals E-Book. Kozmesotik etken maddeler Doc.dr Alev eken Clinical and in vitro evalua- tion of new antiredness cosmetic pro- ducts in subjects with winter xerosis and sensitive skin S. J. Nisbet D. Tar- gett A. V. Rawlings K. Qian X. Wang C. B. Lin M. A. Thompson P. A. Bulsa- ra D. J. Moore

2. Mc.Daniel DH Neudecker BA Di Nardo JC Lewis JA et al. Idebenone: a new antioxidant -Part I relative asses- ment of oxidative stres protection ca- pacity compared to commonly known antioxidant. J Cosmetic Dermatol 2005; 4:10-17 3. Tonno O Ota Y,Kitamura N,Katsube T, et al.Nicotinamide increases biosy- thesis of ceramides as well as other stratum corneum lipids to improve the epidermal permeability barrier.Br J Dermatol2000.143;524-531 4. Draelos ZD.Botanicals as topical agents.Dermatol2001; 44:55-60 5. Kozmesotik etken maddeler doc.dr Alev Eken 136;24-26


KOZMETOLOG ECZ. NESLİHAN SUNGURTAŞ

Comentários


bottom of page