top of page

JEL PROTEZ TIRNAK UYGULAMALARININ SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNE ETKİLERİ

Uzun süre tırnakta kalmaları, suya dayanıklı olmaları özellikle yaz döneminde protez tırnakların daha fazla tercih edilmelerine neden olur.


Tırnaklara güzel görünüm vermek amacıyla tercih edilen protez tırnak uygulamaları son yıllarda popüler hale gelmiştir. Uzun süre tırnakta kalmaları, suya dayanıklı olmaları özellikle yaz döneminde protez tırnakların daha fazla tercih edilmelerine neden olur.


Protez tırnak uygulamasında, tırnak inceldikten sonra tırnak uçlarına protez tırnak yerleştirilir. Önce boş kalan alan jel malzeme ile doldurulur, protez tırnak yapıştırılır, sonrası 3-5 dakika ultraviyole ışık ya da LED ışığı kaynağına maruz bırakılır. Bu şekilde tırnakların iyice yapışması, jelin kuruyup sertleşmesi sağlanır. Protez tırnaklar iki tüp akrilik monemeri içerir: Metil Metakrilat (MMA) ve Etil Metakrilat (EMA).


Jelli protez tırnak uygulamaları sağlık açısından birtakım sorunlara neden olabilmektedir. Protez tırnak ve gerçek tırnaklar arasında kalan nemli ve ılık alan bakteri ve mantarların üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Bakteriyel enfeksiyonlarda ağrı, ısı artışı, kızarıklık gibi iltihabi bulgular gözlemlenirken, mantar enfeksiyonlarında tırnakta renk değişikliği, boşalma, kalınlaşma gibi bulgular gözlenir. Protez tırnak yerleştirilmeden önce tırnak altında bakteriyel ya da mantar enfeksiyonu mevcudiyetinin tespiti önemlidir, aksi takdirde işlem sonrası enfeksiyon ilerleyebilir.


Metil metakrilat alerjik reaksiyonlara neden olan bir maddedir. Kişinin metil metakrilat maddesine karşı duyarlılığı varsa metakrilat içeren protez tırnak yerleştirilmesi alerjik tepkilere neden olur. Protez tırnak yerleştirilen alanda kızarıklık, kaşıntı, sulanma gibi bulgular gözlenir. Bazen alerjik reaksiyon tüm vucuda yayılabilir. Bu yüzden protez tırnak uygulaması öncesi kişinin metil metakrilat alerjisinin bilinmesi önemlidir.


Tırnak altına jel sürülüp protez tırnak yerleştirilmeden önce tırnaklar ultraviyole ya da LED ışığına maruz bırakılır. İşlem tırnakların sertleşmesinini sağlar. Ultraviyole ışınları hücre DNA'sı üzerine zarar vererek cilt kanserine neden olan en önemli sebeptir. LED ışığı yayan bazı alternatif lambalarda bir miktar UV ışığı yayabilir. Tırnak jeli uygulamaları ile cilt kanseri arasındaki bağlantı netlik kazanmamıştır. Ancak uzun süre UV ışınlarına maruz kalınmasının cilt kanseri riskini arttırdığı net bilindiğinden UV maruz kalma sıklığı ve süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Tırnak jeli uygulamalarının sık aralıklarla yapılmamasına dikkat edilmeli, aralarda dinlenme dönemleri olmalıdır.


Protez tırnak takılmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. İşlemi yapan kişiler sterilizasyona dikkat etmelidir. Steril aletler kullanılmalı, işlem öncesi eller yıkanmalıdır. Protez tırnağı takan kişi öncesinde kişinin metilakrilat akrilat alerjisi olup olmadığını bilmeli, eğer alerji varsa işlemi ertelenmelidir.


İşlem öncesi bakteriyel, mantar var ise işlem ertelenmeli, öncelikle hastalık tedavi edilmelidir. Jel uygulaması yapılacaksa daha çok LED lambalar tercih edilmelidir. UV ışığı ile protez tırnak uygulanacak ise ellere güneş koruyucu sürülmeli, ışığın sadece tırnak üzerine gelmesine özen gösterilmelidir. Uygulama sonrası ağrı, parmak uçları, el, yüz veya gözlerde kaşıntı, kızarıklık, su toplaması ve pullanma görülürse mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.



Comments


bottom of page