Fibromiyaljinin birçok nedeni olabilir: Nörohormonal sisteme ait bozukluklar, büyüme hormonu salgılanmasında bozukluk, uyku bozuklukları, kas sorunları, sinir sisteminde ağrı iletiminde anormallikler, vücudun biyoelektrik sistemi olan otonom sinir sistemi ile ilgili sorunlar, psikolojik ve fiziksel travmalar buna neden olabilir; son yıllarda fibromiyalji gibi kronik ağrılarda merkezi sinir sisteminde bozuklukların etkileri de ortaya konmuştur.
Beyinde sinir iletiminde görevli uyarıcı ve yatıştırıcı maddeler bulunur. Fibromiyaljide beyindeki baskılayıcı maddelerin düzeyi düşük, uyarıcı maddelerin düzeyi yüksektir. Bu nedenle fibromiyalji hastalarında kaslar eklemler dokunmaya. basınca karşı aşırı hassastır ve ağrı eşikleri düşüktür.
Fibromiyaljideki şikayetler çok geniş kapsamlı olduğundan fibromiyalji ile karışabilecek romatizmal hastalıklar, hormonal bozukluklar, enfeksiyon hastalıklarını ayırt etmek gerekir. Bunun için fizik tedavi hekimi tarafından gereken tahliller yapıldıktan sonra fibromiyalji tanısı koyularak tedavisi başlanır.
FM tedavisinde bu sinir iletim bozukluklarını tedavi etmeye yönelik ilaç tedavisi ve ayrıca ilişkili diğer sorunların rehabilitasyonu amaçlanır. Sinir sistemini ve ağrı iletimini düzenlemek amacı ile antidepresanlar ve epilepsi ilaçları kullanılır. Ayrıca magnezyum, D vitamini, B6 vitamini gibi maddeler ile takviye yapılır. Son yıllarda hayvan proteinlerinden elde edilen biyoaktif peptid ve kollajenlerin de sinir sistemi üzerine yatıştırıcı etkileri tesbit edilmiştir.
Tamamlayıcı tıp yöntemlerinden olan nöral terapi, ozon terapi de fibromiyalji tedavisinde çok faydalı olup bilimsel araştırmalar da bunu desteklemektedir.
Fizik tedavi uygulamaları, masaj, SPA, sıcak tedavisi, hipnoz, yoga, meditasyon, bilişsel tedaviler, akupunktur, egzersiz tedavisi de hastalara ek katkı sağlar.
Fibromiyalji gerçek bir hastalıktır, tedavisinde hastanın farkındalıklı olması, ilaçlarını düzenli kullanması ve ailesel psikososyal destek çok önemlidir.
Dinç ve sağlıklı günler dilerim.
Comments