Ne sıklıkla emzirmeliyim ve emzirme ne kadar sürmeli?
Emzirme sıklığı ve süresi belirli bir saate göre değil, bebeğin isteğine göre belirlenmelidir.
Bebeklerin 24 saat içinde en az 8 ila 12 kez beslenmeleri önemlidir. Sık emzirme, bebeğinizin yeterli süt almasına yardımcı olur ve memelerinize daha fazla süt üretmesi için sinyaller gönderir.
İlk haftalarda emzirme aralıkları bir saat, iki saat gibi çok kısa olabilir. Her emzirme sonrası memede yapılan süt miktarı biraz daha artacağından, zamanla beslenme aralıkları uzayacaktır.
Bebeğinizin beslenme isteğini gösteren ipuçları
Bir bebek beslenme isteğini farklı yollarla gösterebilir. Bu ipuçlarını izlemeye çalışın, böylece bebeğiniz ağlamaya başlamadan önce, ki bu geç bir işarettir, onu emzirmeye başlayabilirsiniz. Bebeğiniz ağlıyorsa, emzirmeden önce biraz ten tene temas onu sakinleştirecektir.
Uykudan uyanmak
Memeyi arıyormuş gibi başını hareket ettirmek
Ağzı açıp kapatmak veya dudaklarını şapırdatmak
Ellerini, parmaklarını veya dudaklarını emmek
Dil çıkarmak
Beslenme düzeni
Beslenme düzeni her bebeğe göre değişir. Gün içinde emzirme süreleri değişken olabilir. Bebeğiniz aktif olarak emdiği sürece emzirmeye devam etmelisiniz.
Bebekler farklı sürelerde emebilirler. Örneğin, bazı bebekler beslenmeyi kısa sürede bitirirken, diğerleri için 20 dakika veya daha uzun sürebilir. Bebeklerin çoğu doyduklarında memeden ayrılır; bazıları ise uyuyana kadar, kısa kısa emmeye devam eder. İlk aydan sonra bebeğiniz yarım saatten uzun memede kalıyorsa emzirme tekniği gözden geçirilmelidir.
Bebeğiniz memede uykulu görünüyorsa "gaz çıkarma molaları" vererek onu uyandırmayı deneyebilirsiniz; bebek bezini değiştirmek veya başını, sırtını, kollarını veya ayaklarını ovuşturmak uyanmalarına yardımcı olacaktır.